torsdag 20 november 2008

Mörka suggor och vit färgBild lånad från Janersgården

Nu känns det som att det är mörkt nästan dygnet runt.
Som tur är, har vi fått ett tunt, tunt snötäcke som lyser upp lite.

Fördelen med denna årstid är att man får en hel del gjort inomhus.

Jag har dock inte hunnit med att börja adventspyssla. Men var sak har sin tid.
Och nu var tiden kommen för spisen i vardagsrummet.

Jag målade den vit!

Jag AVSKYR vårat vardagsrum. Tänk er färgerna laxrosa, orange och röd i hop. Jag har inte kunnat slappna av där inne. Har känt mig lite orolig i själen av alla olika kulörer.

Just nu har vi inte så mycket pengar/tid så att vi kan renovera vardagsrummet, men med små medel och ganska mycket vit takfärg kan man tydligen åstadkomma mirakel...


Jag tycker att det blev mycket bättre och framförallt lugnare i rummet. Problemet är vad man ska göra med de röda fula klinkersplattorna. Bryter man upp dom, förstör man golvet. Hm...det får jag tänka lite till på... Idéer mottages tacksamt!

Innan har jag haft det helt avskalat på spisen, för allt skar sig tyckte jag.

Men nu har jag "piffat" lite.

På spiselkransen ställde jag några av mina favoritsaker, bland annat min Mörksugga.

En Mörksugga är en mytologisk varelse från Dalarna som bl.a. användes för att skrämma barn. Konstnären Verner Molin från rättvik, målade ofta Mörksuggor.

Bild lånad från Janersgården


Hemma hos mormor finns flera mörksuggor i olika storlekar.
Som barn tyckte jag att dom alltid tittade på mig, oavsett vart jag befann mig i huset. Var nog lite rädd för deras stirrande vita ögon. Nu tycker jag bara att Mörksuggan är helt underbar. Och ja, hon liknar mumintrollet, men fanns långt innan Tove Jansson uppfann sina vita troll.

Mörksuggan har sällskap på spiselkransen av en ko jag köpte på Koffert...

...och en ytterkruka i fil de fer från butiken Nymodigt...


...och en kungakrona från Nyhammars herrgård ...


Vedkorgen blev också "penselrenoverad"...


Nu äntligen kan jag sitta där och njuta av en brasa i öppna spisen. Läsa en god bok och känna mig lugn...men kanske lite iakktagen av Mörksuggan.Kram


8 kommentarer:

Anonym sa...

Det blev jättsnyggt med den vita spisen!! Verkligen ett lyft måste jag säga:-)

Visst är det en mörk årstid nu, men nu är det ju äntligen dags att snart få "ösa på med ljus" i form av slingor, ljusstakar, stjärnor och annat härligt:-) Oh vad jag gillar denna tid som nu står för dörren!! Jag jobbar natt så idag passar jag på att putsa köksfönster (dock med ättika i vattnet då vi har flera minusgrader) hänga upp grangirlanger med små ljus i utanför fönstren och så ska jag även försöka putsa upp min kristallkrona i vardagsrummet så den skimrar riktigt fint till advent:-)

Önskar dig en riktigt skön pysslig helg!!

Kram

Nettan sa...

Javisst kan lite vit färg göra susuen! Blev jättemysigt!!
Ha en fin helg!
Kram Nettan

Emma mittemot sa...

Det blev jätte fint med spisen! Visst är det kul att piffa hemma. Jag kan gå runt i timmar här hemma och bara flytta runt saker!
Kram Emma

Malmkakan sa...

wow, va snyggt det blev med lite färg. Vilken skillnad! Vad gäller kaklet som ligger framför så har vi oxå ett himla tråkigt framför våran öpnna spis. Jag har tänkt att bryta bort det och sätta dit ett nytt. Det blir inte så dyrt. Det är ju inte ens 1kvm.
Butikerna du nämner är underbara - Nymodigt och Nyhammars herrgård har jag besökt och Koffert ( när det låg i Björbo ). Måste ta mig tid nästa gång jag är i Sthlm och ramla in där. Antar att de har hur mycket fint som helst, men man får väl hålla hårt i plånboken.
Trevlig helg!
Ps! Gillar din blogg jättemycket, du hamnar på min lista...
Kram, Cecilia

Gårdsromantik sa...

De där suggorna var verkligen charmiga!

Vitfärg gör en massa - hade tänkt tapetsrea om vardagsrummet - men det känns som vi aldrig kommer att flytta in!

Vitfärg kan vara en snabb lösning.

Kram Maud

Beas sa...

Vilken trevlig blogg du har...man kastas liksom mitt in MELLAN "före" och "efter" bilder...utan du håller på som fullt, precis som jag. :-D

Jag tycker så mycket om din stil och det finns nog inget jag skymtat på dina bilder som jag antingen inte själv har hemma eller önskar att jag hade...hihi.

Spisen blev jättefin. Jag vet att det finns färg man kan måla på kakel och klinker med. Jag skulle gå dit och fråga om de har någon granitgrå nyans som passar till klinker. :-)

Anonym sa...

Hej i stugan...

Fasiken..jag kan ng inte snart gå in och kika på din blogg innan jag kommit hem till er och få se allt i helhet!! Vi tänkte faktiskt komma hem till er igår men två små fåglar viskade i mitt öra att du skulle jobba och att det höll på att fixas i hallen så att man inte kom in, så ni hade tur att inte hela skocken kom indunsande och förstörde något... Gör ett nytt försök snart!!! Kram J

Anonym sa...

Det var jag som skrev förra =)